keskiviikko 14. joulukuuta 2011

34. Rotuerottelu vs. taloudellinen erottelu

Rotuerottelun aikoihin sekä Yhdysvalloissa että Etelä-Afrikassa mustilta ihmisiltä oli lainsäädännöllisesti estetty ihmisarvoinen elämä yhteiskunnassa. Mustilta oli kielletty pääsy moniin julkisiin tiloihin. Junissa heille oli järjestetty omat eristetyt vaunuosastonsa. Ravintolavaunuissa heidät erotettiin verhoin muusta väestöstä, ja niin edelleen. Vaikka tämä kaikki vaikuttaa meistä nykypäivänä hyvin kaukaiselta, ei tämä erottelu pohjimmiltaan eroa mitenkään siitä, mitä tulee ihmisten keskinäisistä varallisuuseroista kumpuavaan erotteluun.

Taloudellinen erottelu on keinotekoisin, salakavalin, näkymättömin ja abstraktein kaikista erottelumuodoista. Se on orjuuden, kastijärjestelmän, siirtomaavallan ja rotuerottelun jälkeen viimeinen ihmisiä laillisesti ja laajasti eriarvoistava yhteiskunnallinen mekanismi maailmassa. Räikeimmin sen vaikutukset näkyvät niin sanotuissa kehitysmaissa, joissa ihmiset kärsivät päivittäin kehnon juomaveden, ravinnon, asutuksen, terveydenhuollon ja koulutuksen tuottamista ongelmista vain sen vuoksi, että heiltä on rahajärjestelmän synnyttämän keinotekoisen niukkuuden ja luokkaerottelun keinoin estetty osallisuus näistä inhimillisen hyvinvoinnin kannalta välttämättömistä perushyödykkeistä.

Menneinä aikoina orjuutta puolusteltiin väittämällä sitä asioiden luonnolliseksi tilaksi. Samaa sanovat nykypäivänä monet ihmiset köyhyydestä. Silti köyhyys, kuten orjuuskaan, ei ole asioiden luonnollinen tila. Köyhyys on kiinteä osa vain rahajärjestelmää, eikä rahajärjestelmä ole osa luonnollista järjestelmää.